Säfstaholm - 5 anledningar till att besöka slottet

Säfstaholm - 5 anledningar till att besöka slottet

I Sverige och speciellt i Sörmland så finns ett rikt kulturarv av många äldre herrgårdar, slott och fästningar. Därför vill vi slå ett slag för det kulturarv som finns och som kan upplevas här i Sörmland.

I det här inlägget kan du läsa om 5 olika anledningar till att besöka slottet Säfstaholm i Vingåker. Vi har också tagit med lite kort om slottets historia som du kan läsa mer om nedan.

Lite kort om Säfstaholms historia

Säfstaholm Slott börjades byggas året 1620 och var från början en enklare träbyggnad. Efter att Åke Axelsson blivit ny ägare av marken påbörjades bygget av en mer sten liknande slottsbyggnad som skulle bli början på det ståtliga slottet som man ser där idag.

Under 1700-talet närmare sagt år 1762 så råkade slottet ut för en brand och brann ner. Slottet återuppbyggdes år 1815 och man återställde det nästan helt och hållet med endast några mindre förändringar.

För att läsa mer om Säfstaholms Slott historia så kan ni besöka: http://safstaholm.se/start/om-slottet/slottets-historia/

5 saker som du kan uppleva på Säfstaholm Slott

Här har vi samlat 5 anledningar till att besöka slottet Säfstaholm och vad man kan göra under tiden man är där.

Slottsvandring

Ta del av slottets arkitektur och historia genom att gå med på en guidad slottsvandring. En guidad slottsvandring är när man går med en guide i en större grupp inne i slottet och får ta del av slottets historia samtidigt som man får gå runt och skåda de olika rummen.

Om man skulle vilja gå på en guidad slottsvandring med en mindre grupp som sin familj eller vänner så går det också bra.

Butiken

En annan sak som man kan göra här på Säfstaholms Slott är att kolla in deras slottsbutik.

I butiken kan man handla lokalt producerade hantverk, souvenirer och andra föremål som har en anknytning till Säfstaholms Slott.

Restaurangen

Om ni känner att ni börjar bli hungriga medans ni är på besök på Säfstaholms Slott så finns det här en restaurang.

Inne på restaurangen kan du välja mellan hembakat och lättare luncher i en trevlig slottsmiljö.

Skapande verkstäder

För dig som är intresserad av hantverk och att testa på att själv skapa ett så kan vi rekommendera Säfstaholms Skapande Verkstäder.

Här får ni prova på olika hantverks- och konstformer som till exempel fotografi, snickeri, teater och sömnad.

Säfstaholmssamlingen

Det sista tipset som vi kan ge dig om du ska till Säfstaholms Slott är att kolla in Säfstaholmssamlingen.

Tavelsamlingen Säfstaholmssamlingen är en av dom största konstsamlingarna i Sverige med målningar som sträcker sig ända tillbaka till tidigt 1800-tal.

Hoppas att du fann det här inlägget intressant och att du nu har 5 nya anledningar till att besöka det ståtliga Säfstaholm Slott.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.